Erik Petersen - Varieté Velociped
Presentation Varieté Velociped Skrotsymfoni Bilder / Video Låttexter Kontakt Företag / Events Recensioner

"Lekfullhetens seger över den döda materien"

(ur DN:s recension av gruppens konsert)

Detta är programmet som är laddat med massor av virtuosa musikaliska tricks. Hur i hela friden får man en gammal cykel att låta som ett helt karibiskt steelband? Hur trollar man in ett trumset i munnen? Hur spelar man Mozart på två tomma händer?

En bricka med vinglas lockar fram ett himlavalv av skira ackord.

Och de gamla skidorna.. och ormarna.. och den musikaliska långkalsongen..!

Velocipeds nya program heter Fjärilseffekten: 
En fjärils fladdrande i Amazonas får en lång rad oförutsägbara konskvenser kors och tvärs över jordklotet. Detta är en skröna, som leder oss ända till cyklisten Gösta Fåglum Pettersson, vars Vätternrunda slutar i en musikalisk kraschlandning.
Instrument byggs framför häpna besökare, ett parti pingis blir genommusikaliskt, och showen avslutas med en körning av Hans Kellermans fantastiska skrotkonstverk, där simpla ting är uppriggade för att utlösa varandra i en osannolik orsakskedja: Hårtorkar får ett träd att rotera tills en sprint utlöses, och en vatten forsar ner i ett akvarium, varvid en ballong stiger tills en strömbrytare utlöser en tornado i andra ändan av scenen. Detta får ett paraply att veckla ut sig och färdas (fastsurrat på en väloljad skateboard) längs två strykbrädor och slutligen kollidera med akvariet och spräcka ballongen med en knall, vilket utlöser en katapult som får Chuck Berry att flyga i en vid båge genom luften och landa i en håv. Då sätts tio kulor i rörelse i en vertikal bana, och inför publikens ögon letar de sig ned genom en labyrint för att slutligen trilla ned på ett klockspel och spela en avslutande finalmelodi!

Fjärilseffekten gjorde succé på Edinburgh Fringe Festival i år, och tilldelades The Angel award i konkurrens med 2500 föreställningar.

Varieté Velociped består av:

Erik Petersen - multimusikanten som kan få allt att klinga som skön musik.

Bengt Johansson är en fängslande, färgstark musiker med renässansens blåsinstrument som huvudfack, men med många häpnadsväckande bisysslor.

Svante Drake har väckt storögd förundran världen över som muntrummis. Här får vi förutom hans munrytmer många andra klingande överraskningar.

För att få ett smakprov av Varieté Velociped i form av ett videoklipp: Gå in på Bilder/Video i menyn.